SPF
Banner Image

Hvad er tørre pletter?

Tørre pletter på huden viser sig ofte som områder, hvor huden er mere ru, den kan have tendens til at være skællende, og der kan også være rødme. De kan forekomme overalt på kroppen, men findes ofte i ansigt og på hænder og ben.

Tørre plamager på huden er et almindeligt problem, der kan være generende. Det er dog muligt at reducere tørheden ved at tilføre huden fugt og undgå aktiviteter og vaner, der kan være udtørrende for huden.

Årsager til tørre hudpletter

Det kan både være indre og ydre påvirkninger, der kan  forårsage tør hud. Det kan indebære alt fra genetik til livsstil og de produkter, du benytter til at rense huden med. Her er nogle af de mest almindelige årsager til tørre pletter.  

 • Sæsonbetonet og midlertidig tørhed
  Hud, der føles ru ved berøring, især på hænder og fødder, er ofte resultatet af midlertidig tørhed. Det opstår, når huden mister for meget fugt.
  For mange mennesker kan årstidsændringer øge risikoen for tørhed, især i de tørre, kolde vintermåneder, hvor temperaturen og luftfugtigheden er lavest.
 • Genetik
  Du kan også være genetisk betinget for at have tør hud. Hvis nogen i din familie har problemer med tørhed eller en tør hudsygdom, er der en større sandsynlighed for, at du også vil opleve det.
 • Kontakt med allergener
  Eksponering for et allergen, som eksempelvis parfume og visse rensemidler, kan irritere nogle menneskers hud og forårsage ru og tørre pletter i ansigtet eller på kroppen. Det kaldes ofte for kontaktdermatitis, som kan give kløe, rødme og tørhed.
 • Livsstil og hudplejerutiner
  Mange daglige vaner kan også påvirke, hvordan din hud ser ud og føles. Det gælder for eksempel overdreven rens og vask af huden med stærke produkter eller for lange, varme bade. De kan nemlig være med til at fjerne hudens naturlige olier og føre til tørhed.  


Også dehydreret hud kan forårsage tørhed, der kan vise sig som pletter på krop eller i ansigtet.

Imagen-1-talones- agrietados- cmo-cuidarlos- y-tratarlos_1

Hvordan ser tørre hudpletter ud?

Tørre hudpletter kan se forskellige ud fra person til person. I mange tilfælde vil de være røde, hvide eller brune i farven, med en mat, skællende overflade.

Farven på hudpletter kan nogle gange være en indikator på, hvorfor de opstår, men det er kun din læge, der kan foretage denne vurdering. Hvis du oplever tør, skællende hud, der sprækker, bløder eller er smertefulde, er det vigtigt at opsøge din praktiserende læge.

Hvor kan tørre pletter opstå?

Tørre områder på huden kan vise sig alle vegne, både i ansigtet og på kroppen. Placeringen af tørre områder på huden kan variere. Nogle vil have tendens til udelukkende at have tørre plamager i ansigtet og på halsen, nogle vil have det på fødderne, mens andre kan opleve at få det flere steder på kroppen.
Nogle af de mest almindelige steder, som de tørre pletter opstår er blandt andet:

 • Ansigt
  Vores ansigt er udsat for lidt af hvert. Hver dag eksponeres huden i ansigtet for ydre påvirkninger og forskellige temperaturer, og derfor har nogle tendens til at få tørre områder. Særligt i vintermånederne, hvor kolde temperaturer dominerer og luftfugtigheden er lav, kan huden reagere ved at blive tør.
  Det kan være svært at skjule tørhed i ansigtet, og mange oplever derfor også, at det kan være til stor gene.
 • Hænder
  Dine hænder er også en del af kroppen, der er udsat for forskellige faktorer i løbet af dagen, såsom håndvask, kontakt med kemikalier og vejrforhold. Det er alle faktorer som kan fjerne fugt fra huden og føre til tør hud, der føles ru.
 • Fødder
  Fødderne kan have tendens til at få tør hud og i nogle tilfæde også hård hud. Det skyldes både, at de tilbringer meget tid i lukkede sko, og at de bærer vores vægt. Det kan udvikle hård hud på de mest belastede områder som under storetåen og hælen.
 • Albuer og knæ
  Det er ret almindeligt, at huden på knæ og albuer kan føles en anelse mere ru. Ofte er det områder som mange er tilbøjgelige til at overse, når de smører sig ind i fugtighedscreme. For at blødgøre og fugte huden, kan du bruge en rig creme eller salve, som CeraVe Advanced Repair Ointment, der kan reducere tørhed.
 • Halsen
  Mænd der barberer sig regelmæssigt, kan opleve, at huden på halsen kan blive mere ru i teksturen. Det er derfor vigtigt at beskytte huden mod skraberens blade under barbering og tilføre huden fugt efterfølgende.
 • Imagen-1-talones- agrietados- cmo-cuidarlos- y-tratarlos_1

Skab en hudplejerutine mod tørre pletter med CeraVe

Hos CeraVe kan du finde produkter udviklet til tør hud, der er formuleret med en blanding af tre essentielle ceramider, som er vigtige for hudens evne til at fastholde fugt.

Vores produkter er skabt til at holde på fugten, uden at forstyrre hudens beskyttende barriere. Når du skal finde produkter mod tørre pletter på huden, anbefaler vi at kombinere ceramider med ingredienser, der sikrer en mild eksfoliering af huden som salicylsyre og mælkesyre.

Når de bruges sammen som en del af en daglig hudplejerutine, kan kombinationen af fugt og eksfoliering hjælpe med at forbedre udseendet og følelsen af tørre, ru pletter.

Brug fugtighedscreme dagligt

En måde at blødgøre tørre, ru pletter er med fugtgivende hudplejeprodukter. Vi anbefaler at anvende en fugtighedscreme dagligt på ren, let fugtig hud (efter bad) for at hjælpe med at låse fugt i huden.

Du kan f.eks. vælge CeraVe Moisturizing Lotion til tør og meget tør hud, som kan bruges i både ansigt og på krop. Denne lotion hjælper med at styrke hudens beskyttende barriere og opretholde hudens naturlige fugtniveauer.

Vælg produkter, der tilbyder mild eksfoliering

Da tørre, ru pletter i huden kan forårsages af ophobning af døde hudceller, anbefaler vi, at du bruger en mild eksfolierende lotion eller creme.

Du kan med fordel vælge produkter, der indeholder kemiske eksfolianter, såsom salicylsyre og mælkesyre, der hjælper med forsigtigt at opløse døde hudceller fra hudens overflade.

For tør, ru og nupret hud på kroppen kan du bruge CeraVe Smoothing Cream, der hjælper med at eksfoliere, udjævne og blødgøre huden. Cremen er et hudplejeprodukt uden parfume, der indeholder salicylsyre og mælkesyre, som bidrager til at forbedre meget tør og grov hudtekstur.

Brug et mildt, ikke-udtørrende renseprodukt

For tørre pletter i ansigtet, anbefaler vi at vælge en mild ansigtsvask med fugtgivende ingredienser, såsom ceramider og hyaluronsyre.

CeraVe SA Smoothing Cleanser er formuleret med ceramider, hyaluronsyre og salicylsyre for en mild eksfoliering. Den hjælper med at rense og blødgøre huden uden at forstyrre hudbarrieren.

Du kan også prøve vores CeraVe Hydrating Cleanser med hyaluronsyre eller CeraVe Foaming Cleanser, hvis du har tendens til urenheder.

Brug en nærende hånd- og fodcreme

Har du tendens til at få tørre pletter på fødder eller hænder, har du mulighed for at finde fugtgivende produkter udviklet særligt til disse områder.

Til meget tør hud på fødderne kan du prøve vores SA Renewing Foot Cream, der er en eksfolierende og fugtgivende fodcreme.

En nærende håndcreme, såsom CeraVe Reparative Hand Cream, kan hjælpe med at fugte og berolige tørre hænder i løbet af dagen, og når du er på farten.

Tørre pletter på huden hos babyer og børn

Også babyer og børn kan have tørre områder på huden. Det er ganske almindeligt, at små spædbørn har tør hud, der kan være skællende.

For lidt større børn kan ydre påvirkninger give tendens til tør hud og plamager, der er præget af meget tørhed.

Message
Download Chrome