SPF
Banner Image

Hudbarrieren? Ja, den der beskytter os mod blandt andet UV-stråler, bakterier og andre mikroorganismer. Den skal ganske enkelt holde alt det gode inde – og det dårlige ude. Lægerne fra afdelingen for hud- og kønssygdomme på svenske Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Lykke Barck og Marta Laskowski, der også driver Hudläkarpodden, giver os en bedre forståelse for, hvordan vi bedst muligt styrker den beskyttende hudbarriere.


Huden er et komplekst organ, som forsvarer os mod omverdenen, siger Marta. Hudbarrieren skal beskytte kroppen mod alt fra mikroorganismer og UV-stråling til kemiske stoffer. Den hjælper også kroppen med at opretholde væskebalancen, regulerer kropstemperaturen samt bidrager til produktionen af D-vitamin. I huden er der også nervetråde med sanseceller, som sender signaler til hjernen. Når hjernen derefter modtager informationen, kan vi mærke berøring, tryk, varme og kulde.


Barrieren – det yderste lag af huden

Huden består af tre lag, hvor det yderste hudlag, overhuden, er den primære barrierefunktion. Overhuden indeholder også pigmenter, der beskytter mod solen. Man kan betragte overhuden som en murstensvæg: Hudcellerne er murstenene, og ceramider, kolesterol og fedtsyrer er mørtlen derimellem, som holder alt på plads. Det midterste lag, læderhuden er bindevævslaget, som gør huden stærk og elastisk. Det er der, hudens ældning sker. Når kollagenet i laget nedbrydes med alderen, opstår der rynker. Endelig har vi underhuden, som virker isolerende, støddæmpende og udgør en energireserve. Det er også i underhuden at hudens fedtceller findes.

Imagen-1-Unnas-secas-y-estriadas_1

Vær god mod hudbarrieren

- Det er vigtigt, at der er styr på hudbarrieren, blandt andet fordi en beskadiget barriere øger risikoen for hudinfektioner. Videnskabelige studier viser, at ved for eksempel atopisk eksem bliver udbruddene færre, hvis vi ved hjælp af blødgørende creme hjælper med at bevare hudens normale funktion, siger Lykke. En barriere, der ikke har det godt, viser sig i form af en hud, der er tør, stram, sensitiv og/eller mat.

- Du kan også tage vare på hudbarrieren ved at tage et brusebad i maks. 5-10 minutter og ikke for varmt. Brug parfumefri produkter og en god blødgørende creme, som binder fugten til huden. Smør dig gerne ind straks efter badet, da cremen lettere trænger ind i huden. Om vinteren er handsker en god beskyttelse, siger Marta.


Opbyg hudbarrieren og tænk over din hudplejerutine

- Overdriv ikke hudplejen. Enkelt er bedst, men hvis du har tendens til tør hud, kan du hjælpe huden ved at vælge en creme, der dels indeholder lipider (fedtsyrer) som f.eks. ceramider, og dels en fugtbindende ingrediens som f.eks. carbamid, glycerol eller propylenglykol, siger Lykke. Ceramider udgør hele 50 % af hudens barriere. Mange hudsygdomme som for eksempel psoriasis og atopisk dermatitis er forbundet med tab af ceramider. Uden ceramider svækkes hudens normale funktion, og den kan derfor blive tør.


Tekst: Susanne de Mello

Hold dig informeret om alt inden for hudpleje

Tilmeld dig for at modtage information om nye produkter, hudplejerutiner, tips og særlige tilbud.*

Denne hjemmeside er beskyttet af reCAPTCHA, og Googles privatlivspolitik og vilkår gælder.
Message
Download Chrome